Čekajući novu elektranu

Bez autora
Jun 19 2011

Gradilište nove termoelektrane "Kolubara B" u Kaleniću kraj Uba, otvoreno je pre 23 godine. Zbog rata i nedostaka novca, devedesetih su radovi obustavljeni, a potom, iz češkog kredita sa "Škodom" kupljeno je još opreme u vrednosti od 100 miliona dolara. Dosadašnji radovi kao i oprema koja je isporučena i ugrađena biće uneti kao udeo EPS-a u novu kopaniju, a "Edison" je EPS-u u novoj kopaniji ponudio udeo od 36,4 odsto. I pored besparice, u EPS-u kažu da gradilište i opremu redovno održavaju. Analiza koja je rađena uporedo sa tenderom pokazuje da je u dobrom stanju. U "Kolubari B", bi, na osnovu dogovora sa "Edisonom", trebalo da niknu dva bloka ukupne snage 750 megavata. Budući investitor već je obišao gradilište i više od 90 odsto opreme koja se nalazi u termoelektrani moći će da se koristi.

Čekajući novu elektranuSrbija već četvrt veka čeka novi elektroenergetski objekat. Gradnja termoelektrane "Kolubara B" podseća na priču o Skadru na Bojani. Izgradnja je počela 1988. godine i ubrzo prekinuta. EPS ipak, ne odustaje. Nedavno je prihvatio ponudu italijanskog "Edisona", koji je bio jedini na tenderu za nastavak gradnje novih 750 megavata.

Gradilište nove termoelektrane "Kolubara B" u Kaleniću kraj Uba, otvoreno je pre 23 godine. Zbog rata i nedostaka novca, devedesetih su radovi obustavljeni, a potom, iz češkog kredita sa "Škodom" kupljeno je još opreme u vrednosti od 100 miliona dolara.

Direktor sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević kaže da će dosadašnji radovi kao i oprema koja je isporučena i ugrađena biti uneti kao udeo EPS-a u novu kopaniju i dodaje da je "Edison" EPS-u u novoj kopaniji ponudio udeo od 36,4 odsto.

I pored besparice, u EPS-u kažu da gradilište i opremu redovno održavaju. Analiza koja je rađena uporedo sa tenderom pokazuje da je u dobrom stanju.

U "Kolubari B", bi, na osnovu dogovora sa "Edisonom", trebalo da niknu dva bloka ukupne snage 750 megavata. Budući investitor već je obišao gradilište i više od 90 odsto opreme koja se nalazi u termoelektrani moći će da se koristi.

Stručnjaci ocenjuju da se taj posao ne sme više odlagati. Posle ekonomske krize, a sada japanske nuklearne katastrofe, metali su na svetskom tržištu sve skuplji. I za proizvodnju opreme potrebno je najmanje tri do četiri godine od narudžbe.

Urednik "Energoportala" Dragan Nedeljković nada se da će se ostvariti planovi za izgradnju novih blokova u "Kolubari B". "Gradnja ne znači samo to da ćemo imati sigurno snabdevanje električnom energijom, već znači i posao mnogim firmama u Srbiji koje će oko toga biti agažovane", kaže Nedeljković.

Već krajem juna, EPS i "Edison" trebalo bi da počnu pregovore o detaljima posla i rad na studiji izvodljivosti. Planirano je da se gradnja "Kolubare B" nastavi za godinu i po kako bi bila u pogonu 2017. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik